Jucaria, prima dependenta

Jucaria, prima dependenta Slide 1
Jucaria, prima dependenta Slide 2
Jucaria, prima dependenta Slide 3
Jucaria, prima dependenta Slide 4

-lipsa jucariilor starneste creativitatea-
De cate jucarii au nevoie copiii tai cu adevarat? Daca e sa-i credem pe germani, de nici una. Centrele de ingrijire zilnica din Germania reduc din numarul jucariilor pentru a reduce riscul dependentelor in viitor. Totul a inceput in anul 1980, cand un grup de savanti a descoperit ca dependentele adultilor isi au originea in obiceiuri formate in copilarie. Grupul a ajuns la concluzia ca jucariile sunt un mod de a distrage atentia, deci, inlaturandu-le, ar putea ajuta copiii sa invete competente sociale importante si abilitati de viata precum empatia, creativitatea, gandirea critica si abilitatea de a rezolva probleme. Membrii grupului au discutat pe seama faptului ca societatea noastra orientata spre consumerism, cu permanentele dependente de trairi minunate, spectaculoase si noi senzatii, pot conduce spre o viata fara sens, orientata exclusiv spre placere.
Plecand de la aceste studii, in anul 1992, in Penzberg, s-a deschis primul centru de ingrijire zilnica fara jucarii. Jucariile de orice fel (chiar si creioanele colorate sau hartia) au fost sustrase catorva grupuri de copii pentru 3 luni, acestia fiind lasati doar cu strictul necesar (paturi, mese, etc). Parintii au fost informati cu privire la proiect, iar educatorii au fost instruiti sa nu intervina, lasand copii sa-si gestioneze singuri plictiseala.
In prima faza copiii erau pierduti fara jucariile lor, dar foarte rapid ei au inceput activitati fara o logica anume, care in cele din urma au dus la jocuri de rol, proiecte de constructii si excursii in padure pentru a aduna bete. Au facut obiecte de artizanat si au invatat sa se joace si sa lucreze cu idei similare, impreuna. Educatorii au ajutat doar cu organizarea materialelor si cu uneltele, pe masura ce copiii veneau cu idei noi.
Studiul a ajuns la concluzia ca grupul de copiii ale caror jucarii fusesera luate erau mai creativi, mai echilibrati si aveau mai multa incredere in propriile abilitati. Invatasera sa spuna “da” si “nu”, si de asemenea invatasera cum sa foloseasca abilitatile lor sau pe ale altora pentru a-si atinge obiectivele. In afara Germaniei, alte studii au ajuns la concluzii similare. Un studiu facut la Johns Hopkins Carey Business School a concluzionat faptul ca nu abundenta, ci mai degraba lipsa favorizeaza creativitatea. In acest caz, apare o intrebare: Oare am putea si ar trebui sa dam la o parte jucariile copiilor nostri pentru a le stimula creativitatea? Nu neaparat pe toate, dar cu siguranta, lasandu-i cu mai putine jucarii, vor avea mai mult de castigat.
Ai observat vreodata ca tocmai acei copii care au cele mai multe jucarii, par ca vor intotdeauna mai multe? Este un fapt dovedit ca mai multe jucarii in determina pe copii sa depinda mai mult de lucruri externe pentru a scapa de sentimente de plictiseala si anxietate. Deci cum “imblanzim” jucariile?
1. Incearca regula celor 20 de jucarii
Probabil ca ai auzit deja de regula celor 20 de jucarii. E destul de directa- rogi copilul sa aleaga 20 de jucarii, ceea ce il face sa aprecieze si sa pretuiasca jucariile, diminueaza dezordinea si ii dezvolta creativitatea. Regula celor 20 de jucarii nu isi doreste sa va supere pe nici unul dintre voi. Lasa-ti copilul sa aleaga acele jucarii pe care doreste sa le pastreze (sau pe care doreste sa le daruiasca). Vei fi surprinsa sa descoperi cate jucarii stricate si uitate are: lasa-l sa inceapa cu acelea.
2. Ia-o incet
Nu e usor pentru copii sa renunte la jucariile lor, deci ia-o incet. Daca regula celor 20 de jucarii nu merge pentru tine, fa-ti propriile reguli, adaptate propriului context familial si copilului tau. Lasa-ti copilul sa ia parte la “curatenie”. Daca are dificultati in a scapa de jucarii, propune-i sa lasati cateva dintre ele si la bunici.
3. Explica
Este de mare ajutor sa explici decizia ta copiilor. De ce conteaza sa ai mai putin? Daca donezi jucariile, explica-i asta copilului. Vobeste-i despre importanta de a cumpara mai putine jucarii, dar mai bune.
4. Transforma reducerea intr-o obisnuinta
Daca incerci sa pui odine in viata copilului tau, incepe prin a pune ordine intai in viata ta. Vorbeste-i despre importanta ordinii. Lasa-l sa vada ca dai din lucrurile ce nu-ti mai sunt folositoare. De asemenea cumpara mai putine lucruri.
5. Apeleaza la ajutorul prietenilor si familiei
Membrii familiei te pot ajuta sa reduci din jucariile copilului. Explica ceea ce faci. De exemplu, poti propune idei de cadouri ce nu sunt jucarii (bilete la expozitii, muzee sau cinematograf). Fii pregatita pentru reactii – desi pentru tine idea de “reducere” poate fi minunata, nu exista nici o garantie ca familia ta va fi pe aceeasi lungime de unda.
6. Propune alternative
Ce va face copilul tau acum ca are mai putine jucarii? Activitatile abunda. Creeaza oportunitati pentru a descoperi natura. Cumpara-i carti care inspira la creativitate. Cauta pe Youtube idei noi. Incurajeaza-l sa vina cu idei noi pentru a inlocui lucrurile.
Crezi ca copiii tai s-ar descurca cu mai putine jucarii? Daca ai testat deja, povesteste-ne in comentarii.

Sursa articol: https://www.parent.co/taming-the-toys-could-ignite-creativity/

Sursa foto: https://ro.pinterest.com/search/pins/?q=montessori%20play%20room&rs=typed&term_meta[]=montessori%7Ctyped&term_meta[]=play%7Ctyped&term_meta[]=room%7Ctyped

email

(24 Posts)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *